Για την πλοήγηση


ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΕΝΑΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΧΑΣΩ ΒΑΡΟΣ;

Με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέξω έναν επιστήμονα διατροφής ώστε να χάσω βάρος;

Κατά καιρούς έχετε συναντήσει ανθρώπους διαφόρων ειδικοτήτων όπου απλά με την παρακολούθηση κάποιων σεμιναρίων σας παρουσιάζονται ως ειδικοί της διατροφής, σας υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους συχνά καταστροφική για την υγεία, αλλά τελικά και αναποτελεσματική, αφού οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται δεν βασίζονται σε βασικές επιστημονικές αρχές.

Πολλές είναι οι κρέμες με αδυνατιστικές ιδιότητες, τα υποκατάστατα τροφής όπως χυμοί, σκόνες, ροφήματα, χάπια αδυνατίσματος, οι φόρμες εφίδρωσης και τα μηχανήματα παθητικής γυμναστικής που σας υπόσχονται απώλεια βάρους. Μήπως δεν τα δοκιμάσατε? Και αν όχι, να σας πληροφορήσω πως σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν κριθεί αναποτελεσματικά μέσα απώλειας βάρους, καθώς αποτελούν κάποιες από τις πολλές εφευρέσεις που σκοπό έχουν να σας αδειάσουν τις τσέπες τάζοντας σας θεαματικά αποτελέσματα χωρίς κόπο, εκμεταλλευόμενοι την απόγνωσή σας και την ανυπομονησία σας ταυτόχρονα για γρήγορη απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα.

Ένας ευσυνείδητος επιστήμονας διατροφής δεν θα σας υποσχεθεί ποτέ γρήγορη απώλεια βάρους, θα σας συστήσει να πραγματοποιήσετε ιατρικές εξετάσεις και δεν θα σας προσφέρει δευτερεύοντες υπηρεσίες, τις οποίες δεν έχει σπουδάσει ρισκάροντας να καταπατήσει ξένα εδάφη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένα πρόγραμμα διατροφής οφείλει να στοχεύει στην απώλεια βάρους της τάξεως των 4 το πολύ 5 κιλών τον μήνα, όχι περισσότερο.

Ένας απλός τρόπος για να προστατευτείτε από τον αυθαίρετο κομπογιαννιτισμό και τις συνέπειές του είναι να ζητάτε πληροφορίες από τον ειδικό σε ό,τι αφορά τις σπουδές του, αλλά και πιστοποιήσεις για αυτές. Προσοχή ιδιαίτερη να δώσετε στα αναρτημένα σε τοίχο έγγραφα, τα οποία δεν αποτελούν πτυχία, αλλά πιστοποιήσεις παρακολούθησης σεμιναρίων και συνεδρίων.

Εμπιστευτείτε επιστήμονες, οι οποίοι έχουν να σας επιδείξουν τον βασικό τίτλο σπουδών τους και όχι οποιαδήποτε άλλη πιστοποίηση αντί γι' αυτό.
Αποφύγετε να εφαρμόσετε δίαιτα που σας πρότεινε κάποιος μη ειδικός, εξαιτίας του ότι σας την παρέχει δωρεάν στα πλαίσια της παροχής των υπηρεσιών του. Είναι προτιμότερο να μείνετε ως έχετε παρά να σαμποτάρετε τον οργανισμό σας εφαρμόζοντας ανορθόδοξες μεθόδους διατροφής.

Ειδικός επιστήμονας της διατροφής θεωρείται αυτός ο οποίος κρατά στα χέρια του πτυχίο σπουδών, το οποίο θα αναφέρει απόφοιτος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Σητείας ή Θεσσαλονίκης ή Καρδίτσας, απόφοιτος του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Διατροφής ή ισοτιμημένο πτυχίο σπουδών εξωτερικού.